Poştaşii sălăjeni vor primi ce au cerut: salarii mai mari şi echipamente de lucru

Lucrătorii poştali nu au protestat degeaba. După o serie de mitinguri şi pichetări, dar şi după ce liderii sindicali au ameninţat că vor intra în greva foamei, conducerea Companiei Naţionale a coborât garda şi a promis că va rezolva problemele semnalate de către protestatari.

În urma negocierilor purtate săptămâna trecută de către sindicaliştii din Poşta Română şi administraţia companiei, cele două părţi au ajuns la un numitor comun şi au semnat un protocol şi actul adiţional la contractul colectiv de muncă.
Poştaşii au renunţat la proteste, în timp ce conducerea le-a dat asigurări că vor primi genţi noi, uniforme de lucru şi încălţăminte până la finele anului în curs. În plus, lefurile vor creşte cu 150 de lei brut pentru fiecare salariat, în două tranşe egale plătite la 1 august, respectiv 1 octombrie, ne-a declarat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Sălaj. „Noi am cerut o majorarea salarială de 20 de procente, însă varianta la care s-a ajuns, cea de creştere cu o sumă fixă, indiferent că vorbim despre un factor poştal ori despre un director de oficiu, este mai convenabilă. Altfel ajungeam în situaţia în care un factor poştal primea câteva zeci de lei, iar un şef, câteva sute”, a opinat liderul sindical.
Majorarea lefurilor este, însă, condiţionată de creşterea veniturilor companiei, de limitele prevăzute în buget şi de procesul de normare a activităţii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), „pentru angajaţii din clasele 0-21, salariul va creşte cu suma de 50 lei brut începând cu 1 august 2014, urmând o creştere de 100 lei brut începând cu 1 octombrie2014, iar pentru angajaţii din clasele 22-50, suma de 150 lei brut începând cu 1 octombrie 2014. Aceste creşteri salariale vor fi făcute în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice, la prima rectificare bugetară”.
Protocolul menţionat vizează angajarea de salariaţi pe posturile vacante, conform rezultatelor normării în curs de desfăşurare, acordaea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite şi consumabile, achiziţionarea de uniforme pentru poştaşi şi alte măsuri menite a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor companiei.
Prioritatea managementului Poştei Românea este finalizarea un plan de creştere a veniturilor companiei, care, coroborat cu gestionarea eficientă a resurselor deja existente, să consolideze rezultatele pozitive de până acum şi să prevină reintrarea într-o zonă de deficit major. Compania este de şase luni pe profit, iar profitul operaţional pentru primul trimestru al acestui an este 22,5 milioane lei. MSI deţine 75 la sută din acţiunile Poştei Române.

Leave a Comment